به گزارش خبرنگار مهر، امروزه ایجاد شرایط مناسب برای کشتارگاههای محلی، بهسازی ساختار ناوگان حمل و نقل دام و گوشت استحصال شده، فراهم آوردن مکانهایی مناسب و بهداشتی برای عرضه گوشت و فرآورده های خام دامی در سطح کشور جهت کمک به صادرات و جذب بخش خصوصی برای سرمایه گذاری امری اجتناب ناپذیر است ولی این ضرروت هنوز در استان و بین مسئولان احساس نشده است.
کشتارگاه سنتی، میدان عرضه دام زنده و مراکز عرضه توزیع مواد خام دامی آذربایجان غربی که هر کدام به نوعی دارای مشکلات بهداشتی از نظر ساختار فیزیکی، محیطی و عدم آموزش افراد شاغل در این بخشها هستند، نیاز جدی به ساماندهی اساسی جهت رفع برخی مشکلات بهداشتی دارند، موضوعی که هنوز جر اولویت های اجرایی قرار نگرفته است.
کشتارگاههای سنتی که 75 درصد گوشت قرمز آذربایجان غربی را از دیدگاه دامپزشکی در شرایط غیر بهداشتی تهیه می کنند سالهاست در صف تخصیص بودجه وزارت کشور برای ساماندهی و احداث کشتارگاههای صنعتی هستند، ولی سلامت مردم فدای کسب سود بیشتر توسط قصابی ها به بهانه کنترل قیمت این فرآورده های خام دامی می شود.
متاسفانه وعده های محقق نشده مسئولان نیز برای ساماندهی و تعطیلی کشتارگاههای سنتی هنوز اجرایی نشده بطوریکه معاون فنی دامپزشکی آذربایجان غربی از تعطیل کردن کشتارگاههای سنتی تا پایان سال 91 خبر داده بود ولی امروز همچنان بالغ بر 10 کشتارگاه سنتی غیر استاندارد در آذربایجان غربی فعال است.
مدیر کل سابق دفتر امور شهری و شوراهای اسلامی استانداری آذربایجان غربی نیز تیرماه سال 91 از تعطیلی کشتارگاههای سنتی و غیر بهداشتی تحت نظارت شهرداریهای استان خبر داده و گفته بود بر اساس تفاهم نامه سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و سازمان دامپزشکی کشور کشتارگاههای وابسته به شهرداریها که غیر بهداشتی بوده، امکان ساماندهی و بهسازی ندارند و از توجیه اقتصادی برخوردار نیستند تعطیل و گوشت مورد نیاز از طریق واحدهای صنعتی تامین می شود.
جذب سرمایه گذار خصوصی برای احداث کشتارگاههای صنعتی
مدیر کل دامپزشکی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی برای احداث واحدهای کشتارگاهی دام گفت: در این صورت امکانات و زیر ساختهای لازم برای صادرات این محصول از آذربایجان غربی که صنعت دامپروری قوی بدلیل داشتن مراتع غنی دارد، فراهم می شود.
شهرام دیلمقانی نبود بالابر لاشه دام جهت وارونه سازی دام برای خروج خون، عدم وجود سیستم انتقال مرحله ای لاشه جهت انجام پوست کنی و شکم گشایی که از اصلی ترین عوامل افزایش بار میکروبی گوشت استحصال شده در مرحله ثانویه است، نبود سینی و تشک های استیل ویژه آلایشهای خوراکی و غیر خوراکی، نبود سالن پیش سرد کن و سالن ضد انگلی و نبود امکانات دفع مناسب ضایعات، پساب و تصفیه بیولوژیکی را از دیگر مشکلات کشتارگاههای سنتی استان عنوان کرد.
حسین دهقانی معاون فنی دامپزشکی آذربایجان غربی نیز به خبرنگار مهر گفت: کشتارگاههای سنتی تحت تملک شهرداریها در استان نیاز به بازسازی و بهسازی در ساختار فیزیکی و تجهیزات مورد استفاده در کشتارگاه دارند.
لزوم بازسازی و بهسازی فضای فیزیکی کشتارگاههای سنتی آذربایجان غربی
وی احداث سالن استراحت و انتظار پیش از کشتار دام، شوکر، بالابر لاشه دام پس از خونگیری، تامین ریل آویز جهت ایجاد امکان برای اعمال عملیات مرحله ای کشتار از قبیل پوست کنی، شکم گشایی، تخلیه امحا و احشا، شقه سازی لاشه و شستشوی نهایی، ایجاد محیط فیزیکی بهداشتی از طریق ترمیم سطوح، دیواره های جانبی سالن، رنگ آمیزی سیستم تهویه و نور دهی و تامین آب گرم را از جمله امکانات ضروری برای یک کشتارگاه جهت استحصال بهداشتی دام دانست.
وی با بیان اینکه در صورت عدم امکان بازسازی و بهسازی اقدام به تعطیلی کشتارگاهها دامی کرده و گوشت مورد نیاز شهروندان از کشتارگاههای مجاز و صنعتی استان تامین می شود، گفت: اجرای طرح بهسازی کشتارگاههای مشکل دار منوط به تامین اعتبارات لازم از سوی شهرداری ها بوده و باید مشارکت بخش خصوصی نیز به منظور احداث و راه اندازی کشتارگاههای صنعتی و بهداشتی در سطح استان جذب شود.
رعایت بهداشت و سلامت و جلوگیری از شیوع بیماریهای منتقله از گوشت قرمز و لزوم عرضه گوشت سالم اولویت مدیریت شهرها برای تامین سلامت مردم است ، این حق طبیعی مردم است که در ساز و کاری تعیین شده بتوانند به راحتی به مواد غذایی و گوشت سالم و بهداشتی دسترسی داشته باشند، ولی عدم رعایت موازین بهداشتی تعیین شده و ناکافی بودن تجهیزات در کشتارگاه یکی از تهدیدات اساسی برای سلامت مردم بوده که باید در اولویت اجرایی دستگاههای ذی ربط قرار گیرد.
نظر شما